ÜYE PANELİ
MESAJLAR
İLAN VER
ORTAKLAR
MENÜ

Giriş Yap

Duyurular & Yazılar

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşüm yapan şirketler daha fazla ciro ve daha fazla kârla dijitalleşmeyen şirketlerle arasındaki arayı her geçen gün daha fazla aşıyor. Bu ortamda yeni kurulacak işletmelerin dijital iş stratejisi ile yola çıkması pazardaki rekabet ortamına avantajlı giriş yapmasını sağlıyor. Peki, nasıl? Yeni kurulacak şirketler için dijital dönüşüm adımlarına değiniyoruz.

Dijital dönüşüm, farklı dinamikleri olan sektörlerin tümünde farklılık yaratıyor ve işletmeler için sayısız avantaj sağlıyor. Verinin toplanmadığı, işlenmediği, analiz edilmediği hiçbir yapı dijital dönüşüme ayak uydurabilmiş sayılmıyor. Bu bağlamda yeni bir şirket kurma aşamasında şu adımları uygulamalısınız:

Hedef kitleyi belirleyin

Yeni işletme kurmak üzere olanların ajandasını dijital dönüşüme hazırlık için üzerinde durulması gereken konular işgal ediyor. Ürünlerin veya hizmetlerin kimler tarafından satın alacağını belirlemek arz talep dengesi içerisinde üretim gerçekleştirilmesini ve verimliliğin artmasını sağlıyor. Hedef kitlesinin belirsiz olması tutarlı bir marka algısı yaratmanın önünde engel teşkil ediyor. Dijital pazarlama çalışmaları için ön eğilimleri, bireysel ve grupsal faktörleri, demografik özellikleri belirlemelisiniz. Aksi taktirde işletmenin hiçbir faaliyeti verimli sonuçlanamayacaktır. Elbette ürün ve hizmetlerinize dair her ayrıntıyı da bilmelisiniz.

Derin bir analiz yapın

Henüz yeni kurulacak bir şirket için hedef kitlenin belirlenmesinin ardından sektörü, rakipleri iyi analiz etmek gerekiyor. Bu aşamada şu soruları yanıtlayabilmelisiniz:

  • Dijitalleşmenin olumsuz etkileri var mı?
  • Hangi departmanlarda dijitali ne ölçüde kullanacağız?
  • Günceli yakalamak için hangi eğitimleri almak gerekiyor?
  • Hangi teknolojiye öncelikli olarak yatırım yapmalıyız?
  • Dijital dönüşüm için danışmandan yardım almalı mıyız?

Maddiyata odaklanmayın

Birçok dinamik dijital girişimcilerin pes etmesine neden olabiliyor. Dijital doğan bir işletme olmak ve bu riski ortadan kaldırmak için fikrinize güvenin ve yola çıkarken maddi getirilere odaklanmayın. İşin gelişimi üzerine yapılacak çalışmalara odaklanırken dijitalleşme için attığınız adımları gereksiz bir maliyet kalemi olarak görmeyin. Bu adımlar uzun vadede fayda sağlayacaktır.

Networkinge önem verin

Network’ün geniş olması yeni müşteriler, işbirlikleri, tedarikçiler veya nitelikli iş gücüne kolaylıkla ulaşmayı sağlıyor. Hem teknolojik network hem de ilişki yönetimi için networking oluşturmalısınız. Doğru bir network ağı oluşturmak için sosyal medya hesapları üzerinden de etkileşime önem vermelisiniz. İlişki yönetiminin de dijital dünyanın bir parçası olduğunu göz önünde bulundurarak ağın kapsamını belirleyin ve değer yaratın.

Yasal zorunlulukları inceleyin

Dijital dönüşüm sürecinde; e-Fatura, e-Defter, e-Mutabakat, e-Bankacılık, e-İrsaliye gibi yasal birtakım zorunluluklar bulunuyor. Bu zorunluluklar konusunda eksiksiz ve doğru bilgi edinin. Bu noktada bir mali müşavire danışabilirsiniz. Yasal mevzuatların yanı sıra işletmeniz için faydalı olabilecek esnek çözümlere de yatırım yapmalısınız. 

Ağ güvenliğini sağlayın

2020de birçok siber saldırı gerçekleşti. Veri arttıkça siber güvenlik riski de artıyor. 2021de de siber saldırıların yoğunlaşacağı öngörülüyor. Dolayısıyla dijitalleşme aşamaları arasında yer alan bir unsur olarak ağ güvenliğini sağlayabilmelisiniz. Bu noktada uzaman bir ekiple çalışmanız, uygulama güvenliğine önem vermeniz önem taşıyor.

Dijital kültür oluşturun

Dijital doğan bir işletme olmak için teknolojilere yatırım yapmak kadar dijital kültür oluşturabilmek de kritik önem taşıyor. İşe alım sürecinde çalışanların dijital okuryazarlığının olmasına, analitik düşünebilen multidisipliner çalışan olmasına dikkat etmelisiniz. Çalışanların dijital okuryazarlıklarını artırmak için dijital konulu eğitim ve workshop çalışmaları düzenleyebilirsiniz. Risklerin üstesinden gelme ve inisiyatif alma konusunda başarılı çalışanlara daha fazla sorumluluk vererek şirketiniz için uzun vadeli planlara dahil edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir